Kajakhus Ærøskøbing

Kajakhus på Ærøskøbing havn

  Totalrådgivning 2015
Bygherre Naturturisme I/S
Adresse Ærøskøbing Havn
Areal 90 m2
Byggesum 750.000
Totalrådgiver LUMO Arkitekter
Entreprenør Ærø Møbler / Snedker- og tømrerforretning A/S
Ingeniør L.P. Madsen rådgivende ingeniører
Status Indviet 2015

Det nye Kajakhus på Ærøskøbing Havn er unikt placeret som et naturligt udgangs- og omdrejningspunkt for et hav af aktiviteter og oplevelser for beboere og turister.

Her ved lystbådehavnens yderste mole og stranden begynder med et blik til Ærøskøbings smukke strandhuse i horisonten, indbyder huset til udeliv 360gr rundt. I nord, syd, øst og vest er miljøerne, kvaliteterne, landskabet og oplevelserne forskellige. Husets grundform og disponering er en vinklet struktur, der både åbner sig op mod omgivelserne og samtidig skaber intime rumligheder og lægivende lommer omkring sig.

Bygningskroppen er sammensat af to længer, der i et vinklet sammenstød frembringer et enkelt og overskuelig indre rum med store oplukkelige gavlpartier, der orienterer kajakaktiviteterne mod kajen og havnen.

Mod syd danner bygningen en åben vinkel med et indgangsparti til et fælles opholdsrum med værksted og opbevaring af kajakker – et sted med overblik og plads til at mødes.

Mod øst skærmer bygningen for vinden, giver ro til horisonten og lader havnens liv få plads. Et mindre siddelandskab omfavner dette sociale rum med plads til fællessamling, skoleundervisning, afslapning og madpakke spisning m.m.

Kajakhuset mange forskellige brugere, den kystnære placering og vejrligets påvirkning af bygningen kræver en gennemgående anvendelse af robuste og slidstærke materialer der patinerer flot over tid. Kajakhusets indre konstruktion er opbygget omkring et modulært rammesystem i limtræ med vægge udført i ubehandlet krydsfiner. Udvendigt fremstår bygningens facader og tag i en mørk trætjæreoliebehandlet cedertræspån.