Hammel Plejecenter

  Totalentreprisekonkurrence 2017
Bygherre Favrskov Kommune
Adresse Dommerparken, Hammel
Areal 7.400m2
Byggesum 100 mio
Arkitekt LUMO Arkitekter og P+P Arkitekter
Totalentreprenør Poul Pedersen A/S
Landskab BOGL
Ingeniør DRIAS Rådgivende Ingeniører A/S
Status Vundet marts 2017, under projektering

Nyt Plejecenter i Hammel – byen i byen

Den gode bolig er mere end de fire ydre vægge, der omgiver vores møbler – den gode bolig skaber et hjem og udgør en ”sikker base”, hvor du kan søge ro og plads til fordybelse i trygge og kendte omgivelser. Det er her, man ”Lever livet – aktivt og værdigt – også selv om man er blevet ældre”.

Det nye plejecenter i Hammel skal opføres som det første byggeri i den nye bydel Dommerparken og kommer til at fremstå med både inden- og udendørs pladser, varierede gadeforløb og bygningskroppe i varierede højder og farver - med andre ord har vi forsøgt at skabe de første strukturerende elementer som over tid kommer til at udgøre én ny spændende bydel og som angiver en retning for en mindre ”By i Byen”. Et lille bysamfund med forskelligartede boliger, mulighed for fællesspisning, små caféer og butikker, samt muligheden for at opleve ”byens” forskellige steder når man bevæger sig rundt i og omkring bygningerne. I byen vil der være mulighed for at tage til frisøren, til fællesspisning, hente morgenbrød, få massage, gå til genoptræning, tage på café med veninderne, til foredrag, gå en tur i sansehaven eller lappe sin cykel i det kreative værksted.

Det nye plejecenter disponeres overordnet i en effektiv X-struktur i 1-4 etager. Strukturen forskydes, vinkles og varieres i etageantal så bygningskroppene tilpasser sig omgivelserne og skaber mindre byrum samt sikrer en visuel og fysisk kobling til henholdsvis de omkringliggende grønne arealer og det kommende bymiljø.

I stueetagen placeres de rekreative wellnessområder, foyer med ankomsttorv, service og personale faciliteter samt administration. Stueetagen rummer ligeledes adgang til 18 korttids- og 3 akutboliger.

De mere permanente plejeboliger (60 stk.) placeres på centerets øvrige etager og er fordelt i 5 mindre bo-enheder med 12 boliger i hver. Den enkelte bo-enhed inddeles yderligere i to mindre bo-grupper af 6 boliger. De individuelle bo-grupper samles omkring flere fælles spise- og opholdsstuer med et centralt placeret køkkenalrum og servicekerne som omdrejningspunkt. Den centrale fælleszone gennemlyses fra fire retninger og der etableres to store altaner mod øst og vest.

Opdelingen af den overordnede struktur i mindre enheder understøtter det ”gode naboskab”, sikrer nærheden til personalet og giver et varieret gangforløb med hyggelige siddehjørner, optimale lysforhold og udkig til omgivelserne.